Dünyaca ünlü danışmanlık firması Deloitte, şirketlerin neden yeteri kadar dinlenmiş ve iyi uyuyan çalışanlara önem vermesi gerektiğini güzel bir raporla paylaşmış. İşte iş hayatında iyi uykunun önemiyle ilgili bu makaleden öne çıkanlar.
Uyku bir iş meselesi mi? Elbette iyi bir gece uykusu iş hayatında başarıyı ve refahı artırır. Üretkenlik ve yaratıcılığı geliştirmenin yanında yeniliği teşvik etmeye yardımcı olabilir.
Şirketler genellikle kaynaklarını, işgücü becerilerini geliştirmeye ve çalışanlarını eğiterek yetkinliklerini artırmaya ayırırlar. Ancak, sadece beceri geliştirmeye odaklanan şirketler, rekabette avantaj elde etmenin güçlü bir yolunu gözden kaçırıyor: İyi dinlenmiş bir işgücüne sahip olmak.
Teknolojinin hayatımızın içine her gün daha fazla girmesiyle birlikte mevcut kültürel normlar ve algılar çalışanların kaliteli uyku uyuma becerilerini zayıflatmaya devam ediyor.
Bu yazıda, uykunun faydaları ve yeterince uyumamanın olumsuz sonuçları araştırılıyor. Spesifik olarak, uykudan yoksun bir işgücünün performansı nasıl zayıflatacağı ve şirketlerin kaçırdığı fırsatlara odaklanılıyor.
Çoğu insan teknolojik gelişmeler, küreselleşmeyle ilgili artan rekabetçi tehditler, hızlı tempo, 7/24 ulaşılabilir olma ihtiyacı gibi sebeplerden yeterince uyuyamıyor. İnsanlar bu baskı ve stresi iş dışındaki kişisel yaşamlarında da hissediyor.
Kuruluşlar operasyonlarını kıtalar arası genişlettikçe, giderek daha fazla çok uluslu ekipler şirketlerde çalışmaya başlıyor. Bu genellikle bireylerin gece geç saatlerde ya da sabah erken saatlerde çalışmasına neden oluyor.
Şirketler ve çalışanlar, sürekli değişimle mücadele ederken, her şeyin üstünden kalkmaları için baskı hissediyor. Bu hızlı tempolu, yüksek riskli ortamda, açıkça bir şeylerden taviz verilmesi gerekiliyor. Çoğu zaman feda edilen şey ise uyku oluyor.
Kısa vadede çalışanların iyi bir uykudan vazgeçerek, işlerini yarı uykulu bir şekilde yapması iş teslim tarihlerine bağlı kalmalarına yardımcı olabilir. Ancak bu muhtemelen zayıf bir strateji. Önemli miktarda araştırma, uykunun genel performans ve daha fazla verim için kritik olduğunu ortaya çıkardı.
Uykusuzluk, kişinin bedeni, zihni ve ruhu üzerinde doğrudan, olumsuz bir etkiye sahip. Ayrıca duyguları, mizacı ve öz kontrolü de etkiliyor. Ek olarak, kronik uyku yoksunluğu, kalp hastalığı, obezite, demans, diyabet ve kanser gibi birçok önde gelen sağlık sorunuyla ilişkilendirilmiş.
Rekabetçi genç atletler üzerinde yapılan bir araştırma, kronik uyku eksikliğinin daha büyük bir yaralanma olasılığına neden olduğunu ortaya çıkardı. Her gece ortalama altı saat uyuyan sporcuların yüzde 70’ten fazla yaralanma riski varken, ortalama dokuz saat uyuyanların yüzde 20'den daha az yaralanma riski var.
Genç, zinde ve sağlıklı bireyler üzerinde yapılan bir araştırma ise bir gece bile bir saat veya iki saat kısa süren bir uyku, kalp atış hızında ve kan basıncında artışa neden oluyor.
Uykusuzluk genellikle işyeri performansı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip. İnsanların bilgiyi öğrenme, konsantre olma ve muhafaza etme yetenekleri ne kadar iyi dinlenmiş olduklarından büyük ölçüde etkileniyor. Yetersiz uyku, bireylerin duygusal olarak daha dengesiz veya karamsar olmasına neden oluyor. Saldırganlık ve unutkanlığa sebep oluyor.
Ön araştırmalar, yeterli uykudan yoksun bireylerin etik olmayan davranışlara daha yatkın olduğunu da gösteriyor. Bu faktörler, ekip çalışması ve bireysel performans açısından olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.
Birçok çalışan gün boyunca uyanık olabilmek için kahve ve çay gibi uyarıcılara güveniyor. Bu olanaklar, genellikle çalışanlar için ücretsiz ve her çalışma katından kolayca erişilebiliyor.
Yeterli uyku, kişinin öğrenmesini, hafızasını ve akılda kalmasını geliştirmenin ve hastalık ya da yaralanma riskini azaltmanın ötesinde, genellikle insanları daha rahat, daha az endişeli, çekici görünmesini sağlıyor ve yemek yeme isteğini azaltıyor.
Aslında uyku, kafein ve diğer ilaçların yaptığı gibi sağlığı feda etmek yerine güçlendiren nihai performans artırıcı olabilir.
Bununla birlikte, önemli olan sadece uyku miktarı değil, aynı zamanda kalite ve tutarlılık.
İş yerlerinde kullanılmayan potansiyel iyi dinlenmiş bir işgücüne sahip olarak elde edilebilir. Çoğu şirket, yüksek performans gösteren adayları belirlemek ve çalışanları “kalıpların dışında düşündürmek” için büyük çaba harcıyor.
Bu çabalar üretkenliği artırmaya odaklanırken, aynı zamanda firmalara rekabet avantajı sağlayabilir ve pazar için yenilikçi ürün ve hizmetlerin ortaya çıkmasına yardımcı olabilir. Ancak, iyi dinlenmiş çalışanlara sahip olmak, tüm bu çabaların çok ötesinde verimliliği artırabilir.
Uyku araştırmalarının çoğu, hafta sonu ya da tatil sırasında uykuyu telafi etmenin bir efsane olduğunu ortaya koyuyor. Bir gece on saat uyumak, bir gece önce sadece altı uyumayı tamamen telafi etmez.
Şekerleme iyi bir yara bandı olabilir ve hafıza konsolidasyonu açısından bazı olumlu etkiler sağlayabilir. Ancak, uykunun tüm faydalarından yararlanmak için, insanlar ideal olarak tutarlı, ilaçlarla desteklenmeyen veya alkol kaynaklı uykuya dalmamalıdır.
Yedi ila dokuz saat boyunca kesintisiz uyku, öğrenme ve hafızada tutma için NREM (hızlı olmayan göz hareketi) uykusunu hem de yaratıcılığın gerçekleşmesi için REM (hızlı göz hareketi) uykusunu sağlar.
Aslında, iyi bir gece uykusunun ideal bir terapi şekli olduğu ortaya çıkarıldı. İnsanların duyguları ele almasına, yönetmesine ve çözmesine yardımcı olabiliyor. Hatta korku ve kötümserlik gibi bazı bilişsel önyargıları azaltma potansiyeline sahip.
REM uykusundaki rüya sırasında, insan zihni, insanların farklı anıları, fikirleri veya bilgileri yeni ve güçlü yollarla birbirine bağlamasını sağlayan yüksek bir yaratıcılık durumuna ulaşabiliyor.
REM uykusu rüyası hakkında kayda değer başarılar arasında, Beatles'ın “Yesterday” ve “Let it be” şarkılarının Paul Mc Cartney'in rüyasında görmesinden sonra ortaya çıkmasını, Rus kimyager ve mucit Dmitri Mendeleev rüya görürken periyodik elementler tablosunu (doğanın kapsamlı yapı taşları) oluşturmasını sayabiliriz.
Dr. Matthew Walker'ın, Why We Sleep? (Niçin Uyuruz?) adlı kitabında bahsettiği bu bilgi amaçlı "papatya zinciri”, insan beyni ile bilgisayar arasındaki önemli bir farklılaştırıcı.
Bilgisayarlar muazzam sayıda bireysel dosyayı depolayabilirken, standart bilgisayarlar bu dosyaları sayısız ve yaratıcı kombinasyonda "akıllıca birbirine bağlayamaz". Ancak insanların anıları, REM uykusu sayesinde potansiyel olarak bir ağı gibi birbirine bağlıdır.
Bu nedenle, insanlara makinelere göre rekabet avantajı sağlayabilecek olan REM uykusu ve rüyalar, görünüşte farklı bilgi parçalarını anlamlı ve bütün halinde bir araya getirmememizi sağlayabilir.
Enerjik görünümDaha sağlıklı; daha güçlü bağışıklık sistemiDaha fazla enerjiDaha fazla üretkenlik
Daha yaratıcı düşünmeDaha fazla odaklanma, bağlılıkDaha iyi öğrenme ve hafızaDaha az unutkanlık
Etik olmayan davranışlarda bulunma olasılığı daha düşükDaha fazla irade gücüDaha olumlu ruh hali, daha az korkuKararlı ve daha az düzensiz olma
Peki şirketler çalışanlarını daha iyi uyku ve dinlenme için nasıl teşvik edebilir? Kuruluşların uyku kültürünü geliştirmeye yardımcı olmak için kullanabilecekleri bir dizi taktik var. Tüm bu fikirleri uygulamak mümkün olmasa da birkaçını eklemek iş yerinde verimi artırmak için yardımcı olacaktır.
Bol miktarda doğal ışık sunan çalışma alanları sağlayın. Çalışanlara, mümkünse, mevcut ofis alanına bağlı olarak ortamlarındaki ışığı ayarlama olanağı verin. Uyku odaları sunun. Çalışanların iş günü boyunca dinlenebilmesi için rahat mobilyalar ve battaniyelerle donatılan şekerleme odaları veya alternatif alanlar sağlayın. Bazı şirketlerde şekerleme odaları “gün doğumu simülatörleri” ile donatılıyor. Çalışanları, ışık ve ses seviyelerini nazikçe artırarak uyandıran bu sistemler, çalar saatlerden çok daha sağlıklı bir uyanma sağlıyor. Şekerleme odalarınıza, aromaterapi seçeneği sunabilirsiniz. Lavanta gibi bazı kokuların uykuyu getirdiği kanıtlanmıştır.
Ayrıca, çalışanlara suya kolay erişimle birlikte, uygun fiyatlı, sağlıklı yiyecek seçenekleri sağlayın. Kafeinli içeceklere erişimi yalnızca sabahla sınırlandırmayı düşünebilirsiniz.
Çalışanlarınıza uyku ile ilgili eğitim programları sağlayın. Çalışanların sürekli eğitime katılmasını gerektiren kuruluşlar için, bu programlar eğitim kredisi olarak sayılabilir.
Uykuyu teşvik eden programlar oluşturun. Aetna adı şirket çalışanlarına yedi veya daha fazla saat uyudukları her gece için 1 dolardan biraz daha fazla ödeme yapıyor.
Aetna'nın CEO'su Mark Bertolini bu politikalarını, "İşyerinde dinlenmiş bir şekilde bulunmak ve daha iyi kararlar almak, işimizin temel ilkeleriyle çok ilgili. Yarı uykudaysan hazırlıklı olamazsın" diye açıklıyor. Aetna, bu politikayı uyguladığından beri, iş verimliliğinde çalışan başına ayda 69 dakika artış olduğunu gözlemledi.
Mesai sonrası e-postaları azaltın ve sınırlandırma getirin. Fransa, 50'den fazla çalışanı olan işletmelerin, çalışanların e-posta gönderemeyeceği veya yanıt veremeyeceği saatleri belirleyen politikalar oluşturmasını zorunlu kılan bir yasayı yeniden yürürlüğe koydu. Diğer şirketler, mesai sonrası e-posta kullanımını sınırlayarak konuyu takip ediyor.
Mesai sonrası video aramaları yapılmasını engelleyin. Bilgisayar ekranlarının LED / mavi ışığı uyku hormonu olan melatonin salınımını olumsuz etkiliyor. Mesai sonrası, mutlaka konuşulması gerekiyorsa sadece sesle (telefon) iletişim kurun. Normal çalışma saatlerinin dışında olan küresel aramalar için, sadece sesle iletişim kurulmasını teşvik edin.
Davranış biliminden hareketle şirketler, çalışanların alışkanlıklarının değişmesini teşvik etmek için uyku taahhüdü gibi taktikleri kullanabilir.
Yapılan araştırmalarda, bireylerin alenen ve açık bir şekilde belirli bir eylem tarzını taahhüt ettiklerinde, takip etme olasılıklarının çok daha yüksek olduğu ortaya konulmuş.
Bu düşünceyle, çalışanlarınızda tüm teknolojik aletleri saat 19.30’da kapatma ve erken saatte yorganın altına girme taahhüdü alabilirsiniz. Bu tip taahhütlerin yalnızca bir hafta sürse bile etkili olduğu gözlemlenmiş.
Araştırmalar, ikinci doğan çocukların neden ilk doğan kardeşlerden daha hızlı yürümeyi öğrendiklerini de açıklıyor. Küçük kardeş, bir yetişkinin davranışına bakarak öğrenmeye çalışmak yerine, büyüklüklerine ve modelleme yeteneklerine daha yakın birini örnek alıyor. Bu nedenle, örnek modelleme şirketin tüm seviyelerinde gerçekleştirilmelidir.
Çalışanlarınızın daha fazla uyuyarak elde edilecek sonuçların hikayelerini paylaşmaları için bir forum ortamı sağlayın. Hepimiz iyi bir hikâyeyi okumayı veya dinlemeyi seviyoruz. Saygın markaların genellikle kökenlerini ve başarılarını açıklayan güçlü hikayeleri vardır.
Çalışanları yatmadan en az iki saat önce bilgisayarlarını ve telefonlarını kapatmaya teşvik etmek için teknoloji destekli hatırlatıcılar tasarlayın ve uygulayın. Teknoloji, çalışanlara taahhütlerini hatırlatmak ve uyku başarı hikayelerini paylaşmak için de kullanılabilir. Hatırlatıcılar, çalışanların taahhütlerine uymasında yardımı olabilir.
Çalışanlarınıza, şirketin tüm seviyelerinde uykuyu önceliklendiren insan örnek modelleri sunmayı sağlayın.
İnsanlar, özellikle belirli bir durumda nasıl davranacaklarından emin olmadıklarında başkalarının eylemlerinden çok etkilenebilir. Bu yüzden genellikle kendi davranışları için rehberlik veya model olarak sosyal kanıta başvururlar.
Otel misafirlerinin havlularının gereksiz yıkanmasını önlemesinden tutun da vergilerini zamanında dolduran vatandaşlara kadar çeşitli senaryolarda sosyal kanıtların etkili olduğu görülmüş. Dahası, sosyal kanıt ve model bir şekilde benzer olduğunda ve potansiyel olarak etkilemeye çalıştıkları kişiden daha iyi veya daha ileri olduklarında en güçlü olma eğilimindedir.
Otel misafirleri, daha önce aynı odada kalan diğer misafirlerden, otel genelindeki misafirlerden daha fazla etkilenmektedir. Benzer rolün daha büyük etkisi olumlu bir sonuca ulaştırır veya olumsuz bir sonuçtan nasıl kaçınılacağını gösterir. Aynı zamanda harika bir dürtme stratejisidir.
"Neden geç saatlere kadar çalışmak işyerinde hâlâ bir onur nişanı ve övünecek bir şey olarak algılanıyor?" Aslında, uyku genellikle ya "gerekli bir rahatsızlık" olarak kabul edilir ya da daha kötüsü, yalnızca "zayıflar içindir".
Uykuya yönelik bu tür tutumların, kurumsal değişimin tam olarak gerçekleştirilebilmesi için değişmesi gerekiyor. Bu nedenle, bu makalede sunduğumuz taktiksel tavsiyelere ek olarak, liderlerin “neden”i iletmek için önemli bir çaba sarf etmesi gerektiğine inanıyoruz
Umudumuz, bu öneriler ve taktiklerin, şirket liderlerin iyi dinlenmiş bir işgücünün gücünü gösterebilecek bir kurum kültür yaratmalarına yardımcı olmasıdır.
Kaynak ve İngilizce makale için: You Snooze, You Win