Verimli bir uyku vücudumuz için çok önemli. Güzel bir uyku geçirdiğimizde vücudumuz dinlenir, enerjik ve verimli bir gün geçiririz. Özellikle büyüme çağında bulunan kişilerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için verimli bir uyku geçirmeleri şart. Bu sayede vücut direnci yüksek olur ve birçok hastalığa karşı bağışıklık kazanılır.
En verimli uyku saatleri hakkında bugüne kadar birçok araştırma yapıldı. Bu araştırmalar, en verimli ve sağlıklı uyku saatlerinin gece 23.00 – 03.00 saatleri arasında olduğu ortaya koydu.
Özellikle genç ve büyüme çağındaki kişilerin gece saat 12’de uyku halinde olmaları tavsiye ediliyor. Böylelikle, verimli bir uyku geçiren bireylerin vücutları kendilerini yenileyebilir. Büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin, en verimli uyku saatleri sırasında uykuda olması, vücutlarının kendisini tamir etmesini ve daha sağlıklı büyüme hormonu salgılamasını sağlıyor.
Verimli ve sağlıklı bir uyku, en kısa açıklamayla günlerinizi daha iyi geçirmenizi sağlar. Verimli bir uykudan sonra, sabah kendinize gelmeniz uzun sürmez. Bu sayede, güne daha enerjik başlarsınız. Zihniniz daha berrak olur. Uykudan sonra hissedilen halsizlik hissini en düşük seviyede yaşarsınız.
Verimli bir uyku ve sağlık arasında doğrudan bir ilişki var. Uyku düzenine sahip olan ve en verimli uyku saatlerinde uyuyan kişiler, minimal ölçüde sağlık sorunları yaşarlar. Kendilerini sürekli halsiz hisseden ve sürekli hastalığa yakalanan kişilerin birçoğu, uyku düzeni konusunda sıkıntı çekiyor. Verimsiz ve sağlıksız geçirilen uyku, organlarınızın da sağlığını etkiliyor. Verimsiz uykunun etkilerini kısaca söyle sıralayabiliriz:
Verimli ve sağlıklı bir uyku için yapılması gereken en önemli şey, aynı saatlerde uyuyup yine aynı saatlerde uyanmak. Bunun dışında, uyku saatlerinizin en verimli uyku saatleri içinde olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Uykuya dalma konusunda zorluk çekiyorsanız, önce yaşam tarzınızı değiştirmeyi denemelisiniz. Sonuç alamıyorsanız, bir uzmana danışmalısınız.
Melatonin hormonu, uykuya dalmayı kolaylaştırır ve uyku ile uyanıklık arasında döngüyü sağlar. Bu hormon, akşam saatlerinde salgılanmaya başlar ve gece 02.00-03.00 saatlerine kadar salgılanmaya devam eder.
Protein sentezi ve hücre çoğalmasını sağlayan melatonin hormonu, saat 00.00’da en yüksek seviyeye ulaşır. Bu sebeple, en geç saat 23.00 sularında uykuya geçmek sizin için faydalı olacak. Çünkü günün en verimli ve en sağlıklı uyku saatleri 00.00 ve 03.00 arasında.
Uykuya dalmayı kolaylaştıran melatonin hormonunun işleyişini bozan bazı unsurlar var. Aşırı ışığa maruz kalma, televizyon seyretme ve cep telefonları ile fazla vakit geçirme örnek verilebilir. Bu aktiviteler, melatonin salgılanma oranı azaltıyor ve uykuya dalmayı zorlaştırıyor.
Sabah 06.00’dan sonra kortizol ve adrenalin salgılanma oranı artıyor. Bu, uyku yoğunluğu ve uyku doyumunun gerçekleşmesine engel oluyor.
Kısaca söylemek gerekirse, kısa süre verimli bir uyku uyunamaz. Ancak, öğle saatlerinde 30 dakikalık bir şekerleme sağlığınız için faydalı olabilir. Bu gündüz uykusu modeli, bazı ülkelerde uygulanıyor.
Yapılan araştırmalar, çalışanlarının gündüz şekerlemesi sonrasında daha verimli olduğunu ortaya koyuyor.
Uyku düzeninizi en verimli ve en sağlıklı uyku saatlerine göre düzenlemek, daha sağlıklı ve verimli bir yaşamın kapılarını arılamakta sizin en önemli anahtarınız olacak.