Az uyumak kadar çok uyumak da zihin ve beden sağlığını olumsuz etkiliyor. Yetişkin bir insanın bir gecede 7 ile 9 saat arasında uyuması sağlıklı bir süre. Bu süreden fazla uyumak kısa vadede ve uzun vadede çeşitli sorunlara sebep olabiliyor.
Fazla uyumanın çeşitli nedenleri olabiliyor. Eğer günde 9 saatten fazla uyuyor ve yataktan çıkmakta zorluk çekiyorsanız bu durum hayat kalitenizi büyük ölçüde düşürebilir.
Gündelik sorumlulukları yerine getirmede zorluk çekmek gibi problemlerin yaşanmasına sebep olan bu durum, çeşitli fiziksel sağlık problemlerini beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle fazla uyuduğunuzu fark ettiğinizde bu durum birkaç hafta içerisinde geçmiyorsa bir uzmandan destek almanızda fayda var.
Çok uyumak, herkes için göreceli bir kavram olarak da değerlendirilebilir. Bunun için bilimsel olarak kaç saat uykunun normal kabul edildiğine bakmak gerekiyor. Araştırmalar sonucunda yetişkin insanların günde 7-9 saat aralığında uyuması sağlıklı kabul edilir. Ancak bazı insanlar daha az uykuyla verimli olabiliyorken, bazı insanlar 10 saatten fazla uyumalarına rağmen yataktan çıkmakta zorluk çekebilir. Fazla uyuma ihtiyacı yaşanması ve yeterince uyunduğu halde uykusuzluk çekmenin çeşitli nedenleri var. Bunlardan bazıları;
Bazı günler çeşitli sebeplerden dolayı daha fazla yorulup daha çok uyku ihtiyacı hissedilebilirsiniz. Bu her bireyin yaşadığı olağan bir durum. Ancak fiziksel yorgunluk etkisinden çok kronik bir duruma gelen çok uyuma problemi, çözülmesi gereken bir başka soruna veya rahatsızlığa işaret ediyor olabilir. Bu nedenle fazla uyuma problemi yaşayan kişiler, bu duruma sebebiyet veren temeldeki sorunu araştırmalı. Çünkü fazla uyuma durumu kronikleşip sürekli hale geldiğinde;
gibi çok sayıda probleme neden olabiliyor. Bunların yaşanmaması için sağlıklı ve yeterli derecede uyumak gerekiyor. Çocuklarda ve bebeklerde fazla uyku ihtiyacı olsa da yetişkinler, ortalama 8 saat uyku ile gün boyu zinde kalabiliyor. Eğer 9 saatten fazla uyuyorsanız ve bu uyku size yetersiz geliyorsa bu durumun nedeninin araştırılması gerekir.
Az uyumak, uykuya dalmakta güçlük çekmek, gün içerisinde sürekli uyku sersemliği yaşamak ya da fazla uyumak, uyku bozukluklarına işaret ediyor. Tıpkı yetersiz uyumak gibi çok fazla uyumak da ele alınıp tedavi edilmesi gereken bir problem.
Fiziksel rahatsızlıklar sonucunda ortaya çıkabilen problemlerin yanı sıra depresyon gibi çeşitli ruhsal sorunlar da fazla uyumaya neden olabiliyor. Bu nedenle fiziksel ya da psikolojik olarak hangi nedenler bireyi çok uyumaya itiyorsa, o alanla ilgili tedavi alınması gerekiyor.
Bunların yanı sıra vitamin eksikliği ya da kalp, damar rahatsızlıkları gibi problemler varsa, mutlaka ilgili uzmanlara danışılarak tedavi olunmalı.
Unutmayın, daha basit tedavilerle çözülebilecek fazla uyku problemini önemsemezseniz, ileride yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilenebilir ve daha ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Bu nedenle bu sorunu dikkate alın ve çözüm için harekete geçin!