Sinir sistemindeki zararlı atıkların atıldığı, doku ve hücrelerimizin yenilendiği uyku halinin ne kadar sürmesi gerektiği hakkında pek çok güncel araştırma var. Bu yazıda, “Beynin dinlenmesi için kaç saat uyku yeterli olur?” sorusunun cevabını bulacaksınız. Bunun yanı sıra sağlıklı bir uyku için izlemeniz gereken adımlardan da bahsedeceğiz.
İdeal uyku süresi, kişiden kişiye değişen bir durum. Bu noktada, uyku süresine etki eden birçok durum var. Kullandığımız ilaçlar, çalıştığımız işler, fizyolojik ve psikolojik durumlarımız uyku süremize etki etkiliyor. Uykuya dalınan ortamın şartları da uyku süremize etki eden unsurlardan bir tanesi. Esasında kaliteli uyku, uykunun süresinden çok daha önemli. Örneğin, uyuduğunuz ortam yeteri kadar karanlık ve sessiz değilse, uyuduğunuz zaman diliminde dinlenmiş olmazsınız. Bunun sonucunda, güne dinç olarak başlayamaz ve enerjik olmamış olursunuz.
Sağlıklı bir yaşam için ihtiyaç duyulan uyku süresi birçok faktöre göre değişiyor. Bu faktörlerin başında genetik, yaş, mevsim, yaşanılan bölge ve yapılan iş geliyor. Bu unsurlara bağlı olarak günlük ortalama uyku süresi 5-10 saat arası değişiyor. Ancak yetişkin bir kişinin ortalama uyku süresi 6-8 saat arası olmalı. Uykunun verim katsayısı, süresinden ziyade kalitesi ile ilişkili bir durum. Günde 5 saat uyuyan bir kişi, kendisinden daha fazla uyuyan birinden daha dinç hissedebiliyor.
İleri yaşlarda, vücudun fonksiyonları yavaşlıyor. Bunun sonucunda, gün içinde hareketlilik süresi de önemli ölçüde kısalıyor. Bu da uyku süresinin kısalmasına doğrudan sebep oluyor. Yaş faktörünün yanı sıra mental duygu durumu da uyku süresine doğrudan etki eden bir faktör. Bu noktada stresli insanların daha fazla uyuduğu, stresli olmayan iyimser kişilerin daha az uyuduğu ortaya konulmuş.
Birçok kişinin aklında “Beynin dinlenmesi için kaç saat uyku yeterli olur?” sorusu var. Ancak beynin dinlemesine asıl etki edenin uyku süresi değil, kalitesi olduğunu söylemiştik. Bu bağlamda, “Kaliteli uyku nasıl uyurum?” sorusunun cevabı için aşağıdaki tavsiyeler size yararlı olabilir.
Uykuya dalmamızı sağlayan melatonin hormonu, akşam saatlerinde salgılanmaya başlar. 02.00 – 03.00 saatlerine kadar artarak salgılanmaya devam eder. Ayrıca, protein sentezi ve hücre çoğalmasını sağlayan büyüme hormonu da 00.00 saatinde en yüksek seviyeye ulaşır. Bu noktada, en geç 23.00 saatinde uykuya geçilmesi gerekir. Aşırı ışık ve radyasyona maruz kalmak melatonin hormonunun işleyişini bozar. Sabah 06.00’dan sonra kortizol ve adrenalin salgısı arttığından uyku yoğunluğu ve doyumu gerçekleşmez.