Uykusuzluğa Ne İyi Gelir?

Uykusuzluğa Ne İyi Gelir?

Uykusuzluk, günlük hayatta birçok sıkıntıyla karşılaşmamıza sebep oluyor. Bu sebeple herkes, “Uykusuzluğa ne iyi gelir?” sorusunun cevabını arıyor.

Uyku problemleri işimize gücümüze motive olmamızı engellemesinin yanında, gerginlik, stres, halsizlik ve benzeri sorunları da beraberinde getiriyor.

Bu tip sorunlardan uzak duralım, sağlıklı, verimli ve mutlu yaşayalım diyorsak, elbette yapmamız gereken en öncelikli şey her gece iyi bir uyku çekmek. 

Gün içerisinde gelen uyku halini bastırmak, işimize motive olmak ve sabahları daha hızlı ayılmak için birçok pratik yöntem var. Ancak en iyi çözüm her zaman iyi bir uyku uyumak ve en verimli uyku saatlerinde yatakta olmak.

Uykusuzluk Nasıl Giderilir?

Gece iyi uyuyamadığınız için gün içerisinde uykusuzluk çekiyorsanız bunu aşağıdaki yöntemlerle bastırabilirsiniz:

  • Size zarar vermiyorsa yeterli miktarda kahve için.
  • Yüzünüzü soğuk suyla yıkayın.
  • Sabit mekanlarda çalışıyorsanız belirli aralıklarla hava almak için dışarı çıkın.
  • Konuşmaya ve eğlenmeye çalışın.
  • Başka bir şeye odaklanın ve uykunuzu alamadığınızı aklınıza getirmeyin.

Yukarıdaki pratik yöntemler, gün içerisinde uykunuz gelmesi halinde size yardımcı olabilir. Ancak uykusuzluğu ortadan kaldırabilecek en güçlü yöntem her zaman iyi bir uyku düzeni kurmaktır.

Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?

Geceleri kafanızı yastığa koyduğunuzda anında uyuyup sabah uyanıyor ancak yine de uykunuzu alamadığınızı hissediyorsanız, uyku düzeninizde bir problem var demektir. Düzensiz uyku, size gün içerisinde uykusuz hissettirebileceği gibi birçok sağlık sorununa da sebep olabiliyor. Düzenli bir uyku için atmanız gereken adımları ise şu şekilde sayabilir:

  • Belirlediğiniz saatlerde uyumaya çalışın. Özellikle belirli saat aralıklarını aşmamaya dikkat edin.
  • Uyanacağınız saati belirleyin ve düzenli olarak o saat aralıklarında uyanın.
  • Ne çok ne de az uyuyun. Çok fazla uyumak, daha fazla uyuma isteği getirirken, gereğinden az uyumak ise uykunuzu alamamanıza neden olur.
  • Sabah saatlerinde değil, geceleri uyumaya çalışın. Karanlık, insanları daha fazla dinlendirir.
  • Rahat yerleri tercih edin. Kanepe, koltuk gibi alanlarda kestirmek yerine yatağınızda uyuyun. Rahat alanlar, vücudunuzun daha kolay dinlenmesini sağlar.

Uyku düzeninizi sağlamak için yukarıdaki adımları takip edebilirsiniz. İyi bir uyku düzenine sahip olmanız, gün içerisinde uykusuzluk sorunu yaşamamanız ve sağlıklı ve zinde olmanız anlamına gelir.

Uyuyamayan İnsanlar Ne Yapmalı?

Geceleri iyi uyumamak, gün içerisinde uykusuzluk çekmemize sebep olur. Özellikle yatakta uyumadan geçirilen boş vakit, bizleri rahatsız eder. Uykuya dalamadığımız her an daha fazla gerilebilir ve gereksiz stres yaşayabiliriz. Bu sorunu ortadan kaldırabilecek birçok yöntem var. Kimi zaman bir hastalık olarak da adlandırılan uykuya dalamama probleminden kurtulmak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.

1. Uykunuzu açacak yiyecekler ve içecekler tüketmeyin

Uyku saatinize yakın saatlerde uykuya dalışınızı engelleyecek yiyecekler ve içeceklerden kaçının. Özellikle acı olan ve sizlere enerji verecek gıdalardan kaçınmanız, uykuya daha kolay adapte olmanızı sağlayacaktır. Gece geç saatlerde kahve ve benzeri içecekleri de tüketmeyin.

2. Uykunuz geldiğinde ve uyuma saatiniz yaklaştığında herhangi bir gıda tüketmeyin

Uyku saatine yakın zamanlarda tüketilen gıdalar, uykuya dalmanızı engeller. Bu sebeple gece geç saatlerde tüketilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durun.

3. Gün içerisinde daha az kafeinli ürünler tüketin

Kahve, kola, enerji içecekleri ve benzeri içecekleri gün içerisine çok fazla tüketmeniz, geceleri uykuya dalmanızı engelleyecektir. 

4. Süt ürünleri tüketin

Peynir, süt, yoğurt, ayran ve benzeri süt ürünleri, daha kısa sürede uyumanızı ve daha rahat bir uyku çekmenizi sağlar.

5. Papatya çayı ve benzeri bitki çaylarını deneyin

Bitki çayları, uyku kalitesini büyük oranda arttırır. Uykusuzluk probleminiz için tabiatın bize sunduğu birçok bitkinin çayını içebilirsiniz.

6. Rahat yatakları ve yastıkları tercih edin

Yatağınız iyi bir uyku çekmenize engel olabilir. Yatağınızın durumunu kontrol edin ve sizi rahatsız ediyorsa değiştirin. Ayrıca, karabuğday kabuğu yastıklar da iyi bir uyku için size yardımcı olur.

7. Stresten ve olumsuz düşüncelerden arının

Stres ve gece düşünülen sorunlar; uykunun en büyük düşmanıdır. Stresinizi yönetmeye çalışın, olmuyorsa yardım alın.

8. Çorap taktiğini uygulayın

Çorapla yatmaktan keyif almıyor olsanız da çorap verdiği sıcaklık sayesinde ayak bölgesinde olan damarları genişletir ve böylelikle o bölgeye daha fazla kan akışını sağlar. Bu da beynimize uyku vaktinin geldiğinin sinyalini verir.